Ostrovský dům kultury má nové nahrávací studio i zkušebnu

Dělníci dokončili částečnou rekonstrukci interiérů v Domě kultury na náměstí v Ostrově na Karlovarsku. Během dvou let přestavěli jedno křídlo budovy z roku 1954, vznikla v něm zkušebna pro hudebníky, nahrávací studio i klub pod bývalou divadelní točnou. Celkem město dalo do rekonstrukce 23,6 milionu korun, přičemž většinu by mělo získat zpět z dotace, řekl dnes novinářům starosta Pavel Čekan (ČSSD).

Nové prostory vznikly v bývalém skaldu kulis. Křídlo budovy nemělo původně podlaží, a tak se v něm postavila dvě patra a vnitřní prostory se kompletně přestavěly. Zároveň s tím byla opravena elektroinstalace v celém objektu, postavena nová střecha a uděláno zateplení. "A to za provozu. Výjimkou byl jen festival Oty Hoffmana, kdy se stavební práce musely přizpůsobit festivalu," uvedl Čekan.
 
Podle starosty jsou úpravy zaměřeny hlavně na mladé lidi. Modernizaci by si ale zasloužil celý dům. Památkově chráněná budova ve stylu socialistického realismu má už nevyhovující okna i starou fasádu. Jen výměna oken by ale přišla na zhruba 25 milionů korun. Památková ochrana ale městu možnou rekonstrukci komplikuje, protože by se musely vyměnit jen poškozené části oken, která jsou ale energeticky dnes už naprosto nevyhovující. "Jak je těžké vytopit hlavní sál, se přesvědčujeme na každém jednání zastupitelstva," dokreslil Čekan.
 
Provoz kulturního domu stojí město kolem šesti milionů korun ročně. Část nákladů dokážou pokrýt pronájmy místností v bočních křídlech budovy.
 
zdroj: ČTK