Karlovarské letiště loni využilo nejvíce cestujících v historii

Letiště Karlovy Vary loni využilo celkem 103.682 cestujících, což je nejvíce za dobu jeho existence. ČTK o tom dnes informoval obchodní a marketingový manažer letiště Radek Zábranský. Pravidelné spoje z něj směřují do pěti měst v Rusku.

Na karlovarském letišti, které vlastní Karlovarský kraj, bylo loni odbaveno 51.673 cestujících na odletu, 49.137 cestujících na příletu a 2872 tranzitních cestujících. Dále bylo v roce 2012 přepraveno více než 51 tun zboží, z toho více než 13 tun pošty.
 
"Rok 2012 se stal historickým v rozvoji civilního letectví v karlovarském regionu. Překonání hranice 100.000 cestujících v jednom roce potvrzuje narůstající zájem o přímé letecké spojení, zejména pokud jde o klientelu z a do Ruska, která jednoznačně preferuje přímé lety do našeho regionu a zároveň je ekonomicky atraktivní pro letecké společnosti," uvedl hejtmanův náměstek Petr Navrátil.
 
Z jednotlivých linek si nejvýznamnější pozici drží linka z a do Moskvy, kterou využije 60 procent z celkového počtu odbavených cestujících. Další významné spoje létají do Petrohradu a Jekatěrinburgu.
 
Mezi leteckými společnostmi, které létají do Karlových Varů, svoji vedoucí pozici posílila společnost České aerolinie, která na svých linkách do Moskvy, Petrohradu a Samary přepravila celkem 61.594 cestujících. Za ní následují letecké společnosti Aeroflot, Ural Airlines a Rossyia.
 
Kromě pravidelných linek fungovala během letní sezony tradičně linka do turecké Antalye, kterou z regionu využilo celkem 1313 cestujících.
 
"Odbavení rekordního počtu cestujících na našem letišti v roce 2012 se pozitivně odrazí i v hospodářských výsledcích za loňský rok. Přesná čísla o hospodaření naší společnosti budou k dispozici později, ale podle předběžných čísel bude společnost opět zisková," uvedl ředitel letiště Václav Černý.
 
V roce 2011 podle účetní uzávěrky hospodařilo Letiště Karlovy Vary se ziskem před zdaněním bezmála deset milionů korun. Rok předtím vykázalo zisk 2,26 milionu korun.
 
Rekordní množství lidí přepravilo loni i mezinárodní letiště v Pardubicích. Terminál odbavil 125.008 pasažérů, o 92 procent více než v roce 2011. Nejvíc klientů má letiště také z Ruska.
 
zdroj: ČTK