Karlovarská krajská knihovna má nový sklad pro vzácné knihy

Krajská knihovna Karlovy Vary má nový sklad pro cenné svazky. Klimatizovaný prostor poskytne ochranu pro více než 50.000 zejména nejcennějších knih. Knihovna sem přemístí například fond balneologické knihovny, řekl dnes novinářům ředitel knihovny Vratislav Emler.

Sklad vzniknul rekonstrukcí prostor uvnitř krajské knihovny. "Původně se s ním počítalo už při stavbě, ale kvůli úsporám nebyl realizován. Teprve loni se kraj rozhodl, že peníze na jeho zřízení uvolní," uvedl Emler.
 
Za téměř 3,4 milionu korun vznikl sklad s posuvnými regály a klimatizací, která zajišťuje knihám optimální prostředí. Na ploše 200 čtverečních metrů je poskládáno celkem 1842,4 metru regálů.
 
Stěhování knih do nového skladu začne od úterka. Podle Emlera bylo nejprve nutné se s knihovnicemi dohodnout, které svazky se do speciálního skladu dostanou. Každopádně v něm skončí například zvláštní vydání Máchova Máje s ilustracemi Pavla Sukdoláka nebo nejstarší kniha, která je ve fondu knihovny. Tou je první ucelená monografie Karlových Varů od Fabiana Summera z roku 1589.
 
Ve fondu karlovarské krajské knihovny je nyní 323.545 svazků, z toho více než polovinu tvoří naučná literatura. Knihovna se stará také o fond balneologické literatury, který čítá 4311 titulů.
 
zdroj: ČTK