U dolu Jeroným vzniká nové zázemí pro návštěvníky

6. 08 2014 | U středověkého dolu Jeroným u Čisté na Sokolovsku vzniká nové zázemí pro turisty. Stát bude zhruba 12 milionů korun. Unikátní hornické dílo je ale i v době stavby přístupné. Jen za červenec do chodeb, které ve skále vytesali horníci, přišlo 495 lidí, řekl dnes ČTK Michael Rund, ředitel sokolovského muzea, které důl spravuje.

Pro návštěvníky je zatím zpřístupněna jen jedna část dolu. V budoucnu by mohla být prohlídková trasa nitrem národní kulturní památky delší. "Máme pořád představu, že bychom propojili stávající prostory s opuštěnými důlními díly, takzvaným dolním Jeronýmem. V něm jsou ty největší komory a jezírka," uvedl Rund. Podle něj je to ale zatím ve fázi příprav, protože propojení by stálo asi osm milionů korun.
 
Zásadní změnou pro návštěvníky dolu, kde se těžil cín už v polovině 16. století, ale bude vybudování zázemí před vstupem. Na to se podařilo získat dotaci z Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad. Samotné stavební práce budou přijdou na 10,8 milionu korun. Hotovy by měly být před zahájením příští sezony.
 
Vstupní objekt poskytne místo pro pokladnu, půjčovnu oblečení a zázemí pro návštěvníky, bude v něm i multifunkční sál, kde mohou být výstavy nebo přednášky. Bude tam i parkoviště, které zatím citelně chybí. Objekt přitom bude zapadat do okolní krajiny Slavkovského lesa, například i tím, že bude mít zelenou, zatravněnou střechu.
 
Kromě stavby vstupního objektu do dolu ale na Jeronýmu pokračují i práce hrazené z dotace ministerstva průmyslu a obchodu, které souvisejí s odstraňováním následků těžby cínu. Ty se týkají například odvodňování štol a průzkumu dalších prostor historického dolu.
 
zdroj: ČTK
 
.

Odpočívejte a relaxujte kdykoliv a kdekoliv...Váš partner SPA STUDIO

Odpočívejte a relaxujte kdykoliv a kdekoliv...Váš partner SPA STUDIO