Karlovarský kraj a Loket se budou asi soudit o most pod hradem

Město Loket a Karlovarský kraj se budou asi soudit o vlastnictví mostu pod loketským hradem. Železobetonový most mělo původně převzít od kraje město, když připravovalo rozsáhlé investice v jeho okolí, které zahrnovaly i jeho opravu. Projekt ale město nakonec zastavilo. S krajem se ale nyní pře o platnost smlouvy o převodu mostu, řekl ČTK starosta Lokte Zdeněk Bednář (TOP09).

Vlastníkem mostu byl Karlovarský kraj. Smlouvou o smlouvě budoucí se ale měl stát majetkem města. "Předcházející vedení města připravilo projekt, který zahrnoval opravu mostu, stavbu parkoviště a rekonstrukci amfiteátru. Město mělo dohodu s krajem, že když získá dotaci, kraj jej na město převede, aby bylo možné do něj investovat. Projekt byl sice odsouhlasený, ale zjistili jsme, že má řadu nedostatků," popsal Bednář.
 
Například investice do amfiteátru, kde se pořádají i koncerty zahraničních kapel, by narážela na omezení veřejné podpory. Nejasné bylo také, jestli oprava mostu je nebo není technické zhodnocení. Ani parkoviště nad amfiteátrem podle nového vedení města není nyní prioritou. "A to všechno v době, kdy na tom město bylo tak, že jsme skoro neměli na výplaty," dodal Bednář. Dotaci ve výši okolo 40 milionů korun tak město kvůli všem nejasnostem nakonec odmítlo.
 
Jenže podle náměstka hejtmana Karlovarského kraje Petra Navrátila (ČSSD) smlouva uváděla, že město most převezme, když bude mít dotaci potvrzenou. A to se podle právníků kraje stalo. "Z pohledu kraje také není most součástí krajské silniční sítě. Vede od hlavní silnice na loketské náměstí, které je uzavřené. Jde tak jasně o místní komunikaci," argumentuje Navrátil.
 
Most z 20. let minulého století už patří k panoramatu města. V délce téměř 120 metrů se most se třemi oblouky klene nad Ohří přímo pod majestátným gotickým hradem.
 
Podle Bednáře se město snažilo se s krajem dohodnout na kompromisu, kdy by se na opravě mostu, který je ve špatném stavu, podílelo město i kraj. Dohoda ale uzavřena nebyla. "Smlouvu odmítneme a kraj nechť koná," dodal Bednář.
 
Podle Navrátila tak bude muset spor zřejmě rozhodnout soud. Teprve ten určí, kdo je skutečným vlastníkem mostu a na koho tak spadnou náklady na jeho opravu.
 
zdroj: ČTK