Do parku v Kyselce se vrátila socha zakladatele lázní Mattoniho

Socha zakladatele lázní v Kyselce Jindřicha (Heinricha) Mattoniho ode dneška opět zdobí jeden z parků v obci. Jde o kopii původní bronzové sochy, kterou Karlovarské minerální vody a.s. (KMV) před několika lety uskladnily, aby ji ochránily před vandaly a zloději. Kopii sochy, kterou zhotovila sochařka Veronika Psotková, dnes v Kyselce odhalil generální ředitel KMV Alessandro Pasquale a předseda správní rady obecně prospěšné společnosti Lázně Kyselka Vladimír Lažanský.

"Dlouho jsme přemýšleli o tom, co se sochou udělat. Pak přišel nápad zhotovit kopii a umístit ji venku a originál ponechat pro připravované muzeum značky Mattoni," řekl dnes Pasquale.
 
Dnes odhalená socha Mattoniho, který žil v letech 1830 až 1910, je přesnou replikou. "Nejdřív jsme z originálu vyrobili formu a s její pomocí pak odlili sochu z acrystalu, speciálního akrylátu," řekla ČTK Psotková. Socha má i umělou patinu, připomínající originál. Zatímco originální socha z bronzu váží asi 250 kilogramů, její kopie jen 80 kilogramů.
 
Podle Lažanského se sice sochy většinou staví po skončení práce, ale umístění sochy Mattoniho má být začátkem významného předělu v historii Kyselky. "Předchozích 23 let se tady nedělo téměř nic a stav je zoufalý. Nejde o to jen opravit pítko a opravit nějaký vstup. Chceme, aby občané Kyselky i další lidé mohli naše úsilí sledovat," řekl Lažanský.
 
Své budovy už začaly opravovat KMV, v nejbližší době přijde na řadu pavilon Löschner. O.p.s. Lázně Kyselka už má převedeny pozemky a budovy. Ostatní pozemky má zatím o.p.s. pronajaty od KMV na neurčito. "Co nás čeká jsou zabezpečovací práce prvních pěti objektů, začít vyklízecí práce v Mattoniho vile, kde spadly všechny konstrukce," uvedl Lažanský. Vilu chce mít o.p.s Lázně Kyselka do konce roku pod střechou, dodal.
 
zdroj: ČTK